kontrast

zmień rozmiar:

Portal Oświatowy

Aktualności

MŁODZIEŻ Z BIELSKIEGO GASTRONOMA NA PRAKTYKACH W HISZPANII

Placowka: Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych
31.10.2018
W ramach kolejnego projektu unijnego Erasmus Plus „Gotowanie kluczem do sukcesu - praktyki w Hiszpanii”młodzież Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych z Bielska-Białej przebywała się na praktykach w hiszpańskim mieście Malaga. Od 15 września do 12 października b.r. grupa 18uczniów z klas technik żywienia i usług gastronomicznych uczyła się zawodu w renomowanych hiszpańskich restauracjach. W zeszłym roku praktyki zawodowe miały miejsce we Włoszech. Hiszpańskim parterem projektu jest organizacja Tribeka Training Lab, która specjalizuje się w organizacji staży i praktyk zawodowych. Beneficjenci projektu mieli niepowtarzalną okazję uczyć się fachu od hiszpańskich mistrzów zawodu. Uczniowie do perfekcji opanowali przyrządzanie potraw z owoców morza, które często goszczą na hiszpańskich stołach. Młodzież przygotowywała oryginalne dania obiadowe, przystawki, sałatki czy wyszukane desery. Na uwagę zasługuje fakt, iż hiszpańscy restauratorzy przyjęli uczniów bielskiego Gastronoma z ogromną życzliwością i bardzo wysoko ocenili przygotowanie zawodowe i umiejętności kulinarne. Na ręce pani dyrektor Jolanty Wikło wpłynął nawet list pochwalny od szefa kuchni AC Malaga Palacio, jednego z najbardziej prestiżowych hoteli w Maladze.Beneficjenci projektu nie tylko zgłębiali tajniki kuchni, ale mieli również okazję poznać kulturę,tradycję i historię Hiszpanii. W czasie wolnym od praktyk uczniowie zwiedzali piękną Malagę, miasto rodzinne ojca kubizmu, Pabla Picassa. Położony na wzgórzu zamek Gibralfaro z przepięknym widokiem na miasto, katedra, dom rodzinny Pablo Picasso,klimatyczny port w Maladze, ogród botaniczny czy Muzeum Motoryzacji i Mody to niezwykłe miejsca, które mogli podziwiać. Jedną z głównych atrakcji pobytu była też wycieczka na Gibraltar, zamorskie terytorium Wielkiej Brytanii. Uczniowie mieli okazję obserwować jedną z atrakcji Gibraltaru – zadziorne makaki berberyjskie,czyli małpy bezogonowe.Na zakończenie pobytu odbyło się uroczyste spotkanie w siedzibie organizacji partnerskiej, w czasie którego młodzież otrzymała certyfikaty ukończenia praktyk. Uczniowie wrócili pełni wrażeń i nowych umiejętności. W przyszłym roku planowane są kolejne czterotygodniowe praktyki w Hiszpanii w ramach projektu „Gotowanie kluczem do sukcesu”.



Powrót