kontrast

zmień rozmiar:

Portal Oświatowy

Aktualności

Uczniowie Gastronoma laureatami w konkursie „Gotuj lokalnie”

Placowka: Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych
09.01.2018
​Tomasz Jarmolski i Kacper Sproski z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej zajęli trzecie miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym Gotuj lokalnie, którego organizatorem jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej. W kulinarnych zmaganiach wzięło udział 10 ekip. Zadaniem konkursowym było przygotowanie dania głównego na bazie kurczaka zagrodowego, dyni oraz dwóch wybranych produktów regionalnych, a także przystawki z wykorzystaniem podrobów i jaj z wolnego chowu. Na wykonanie zadania konkursowego uczestnicy mieli 1,5 godziny.
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz upominki. Na zwycięskie ekipy, które zajęły pierwsze, drugie i trzecie miejsce, czekały atrakcyjne nagrody ufundowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Celem projektu Gotuj lokalnie jest promowanie tradycyjnych polskich produktów. Dzięki tej inicjatywie nauczyciele oraz uczniowie szkół gastronomicznych mają okazję poszerzyć swoje umiejętności kulinarne pod okiem uznanych szefów kuchni. W tegorocznej edycji projektu wzięło udział 12 szkół gastronomicznych z całej Polski. Pierwszym etapem projektu było szkolenie metodyczne dla nauczycieli, które odbyło się w październiku w Warszawie. Następnie nauczyciele podzielili się ze swoimi uczniami wiedzą zdobytą w trakcie szkolenia oraz przeprowadzili warsztaty kulinarne. Ostatni etap to wspólne przygotowanie uczniów i nauczycieli przepisu na danie konkursowe. VII edycja Gotuj lokalnie realizowana jest przez Fundację EFRWP we współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa oraz Akademią Kulinarną Marcina Budynka.



Powrót